Children's Own Montessori School
Winchester, MA

     

Children’s Own Pre-School operated out of a limited space of a converted Victorian house for a number of years.  The Owner desired additional gathering and presentation space, a new library and improved accessibility.

DRA collaborated with Nauset Construction and a member of the schools’ board to design a new two story addition that provides a ground floor multi-purpose room and a second floor library.  The new construction also provides toilet rooms and much needed storage.

The design successfully maintains the residential character of the Montessori School, while nearly doubling its usable square footage.  Consistent with Montessori ideals, the new addition makes nature a part of the design - the large glass areas are open to the mature trees of the previously under-utilized rear yard.  A new stone patio flows seamlessly from the multi-purpose room, and a carefully curved retaining wall preserves a specimen oak tree.

The existing school was also sensitively renovated to improve safety with new egress stairs, new fire alarm and complete sprinkler system while still preserving the high ceilings, wood moldings and Victorian character of the original mansion.

Details:

Addition / Renovation
2,500 SF Addition
2,000 SF Renovation
$1.3 million Project Cost
2009

 

Principal in Charge:

Carl R. Franceschi, AIA, LEED

 

Project Manager:

R. Judd Christopher
 

To learn more about this project, services provided, and our Independent School practice, please email us:

info@draws.com

Massachusetts Studio
235 Bear Hill Road, Fourth Floor
Waltham, MA 02451
T. 617.964.1700
F. 617.964.1701

Connecticut Studio
225 Oakland Road, Studio 205
South Windsor, CT 06074
T. 860.644.8300
F. 860.644.8301

 

Portfolio - DRA Architects